Kovanie a ostrenie kosy osličkou

Ak má kosa plniť svoj účel - kosiť trávu, musí byť dokonale ostrá. Prvým predpokladom je, že je kosa dobre nakovaná. To znamená, že jej ostrie je pomocou kladiva a nákovy (babky) vyklepané a zúžené takmer do žiletkova. Vďaka tomu je ostrie kosy mimoriadne tenké a perfektne reže trávu, no pomerne rýchlo sa počas kosenia deformuje - tupí. Z toho dôvodu je potrebné kosu každých pár minút prebrúsiť brúsnym kameňom - osličkou a obnoviť jej ostrie.

Kovanie (naklepanie) kosy

Kovanie (naklepanie) kosy

Kovať, nakovať, klepať, naklepať, kuť či nakuť kosu - v závislosti od regiónu sa môžete stretnúť s rôznymi názvami pre tú istú techniku. V zásade ide o úpravu ostria kosy kladivom s cieľom j...

Ostrenie kosy osličkou

Ostrenie kosy osličkou

Pre ľahké kosenie trávy kosou je nutné kosu každých pár minút poostriť kameňom na brúsenie kosy - osličkou.  Dobre vedieť skôr ako začnete: Bezpečnosť! Aby ste neskončili v stabilizovane...