Základné časti kosy
Základné pojmy pri kosení kosou zahŕňajú:
- Kosa: Ostrá oceľová čepeľ na ručné kosenie trávy.
- Kosisko: Najčastejšie drevená násada alebo rukoväť, na ktorú je upevnená kosa.
- Ostrenie: Brúsenie ostria kosy počas kosania pomocou brúsneho kameňa – osličky, na udržanie jej ostrosti.
- Kovanie: Naklepávanie ostria pre vytvorenie tenkej a ostrej reznej hrany.
Tieto pojmy sa môžu v rôznych regiónoch a nárečiach líšiť, preto uvádzame názvy, s ktorými pracujeme na našich stránkach a kurzoch.

Základné časti kosy sú:
- kosa
- kosisko
- dolná rúčka (kľučka)
- horná rúčka (kľučka)
- objímka (okovička) - slúži na upevnenie kosy o kosisko

Čepeľ kosy:
Na kovovom dieli celku kosy rozlišujeme tieto časti:
- špička,
- čepeľ,
- ostrie (nakovaná časť čepele),
- chrbát alebo rebro, ktoré slúži na spevnenie kosy,
- päta,
- pätica, ktorá slúži na prichytenie kosy na kosisko, a
- tŕň, ktorý slúži na ukotvenie kosy na kosisku

Oselník a osličky:
Oselník - držiak na osličky.
Oslička - brúsny kameň na ostrenie kosy. Existuje množstvo osličiek, rôznej hrubosti. Najjemnejšie z prírodného kameňa, hrubšie syntetické.