Základné časti kosy

Základné pojmy pri kosení kosou zahŕňajú:

  • Kosa: Ostrá oceľová čepeľ na ručné kosenie trávy.
  • Kosisko: Najčastejšie drevená násada alebo rukoväť, na ktorú je upevnená kosa.
  • Ostrenie: Brúsenie ostria kosy počas kosania pomocou brúsneho kameňa – osličky, na udržanie jej ostrosti.
  • Kovanie: Naklepávanie ostria pre vytvorenie tenkej a ostrej reznej hrany.

Tieto pojmy sa môžu v rôznych regiónoch a nárečiach líšiť, preto uvádzame názvy, s ktorými pracujeme na našich stránkach a kurzoch.

 
Základné časti kosy sú: kosa kosisko dolná rúčka (kľučka) horná rúčka (kľučka) objímka (okovička) - slúži na upevnenie kosy o kosisko
 
 
Základné časti kosy sú:
  1. kosa
  2. kosisko
  3. dolná rúčka (kľučka)
  4. horná rúčka (kľučka)
  5. objímka (okovička) - slúži na upevnenie kosy o kosisko
 
 
Čepeľ kosy
Čepeľ kosy:
 

Na kovovom dieli celku kosy rozlišujeme tieto časti:

  1. špička,
  2. čepeľ,
  3. ostrie (nakovaná časť čepele),
  4. chrbát alebo rebro, ktoré slúži na spevnenie kosy,
  5. päta,
  6. pätica, ktorá slúži na prichytenie kosy na kosisko, a
  7. tŕň, ktorý slúži na ukotvenie kosy na kosisku
Oselník a osličky
Oselník a osličky:
 
Oselník - držiak na osličky.
Oslička - brúsny kameň na ostrenie kosy. Existuje množstvo osličiek, rôznej hrubosti. Najjemnejšie z prírodného kameňa, hrubšie syntetické.
 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: