Základné časti kosy

Základné pojmy používané pri kosení:

  • Kosa: Ostrá oceľová čepeľ na ručné kosenie trávy.
  • Kosisko: Najčastejšie drevená rukoväť, ku ktorej je pripevnená kosa.
  • Ostrenie: Brúsenie čepele kosy počas kosenia pomocou brúsneho kameňa, aby si zachovala ostrosť.
  • Kovanie: Kovanie čepele kladivom, aby sa vytvorila tenká a ostrá rezná hrana.

Tieto pojmy sa môžu v rôznych regiónoch a nárečiach líšiť, preto používame názvy, ktoré používame na našej webovej stránke a v našich kurzoch.

 

 
Základné časti kosy sú: kosa kosisko dolná rúčka (kľučka) horná rúčka (kľučka) objímka (okovička) - slúži na upevnenie kosy o kosisko
 
 

Základné časti kosy sú:

  1. čepeľ
  2. kosisko
  3. spodná rukoväť (pravá rukoväť)
  4. horná rukoväť (ľavá rukoväť)
  5. objímka (okovička) - slúži na upevnenie čepele k kosisku
 
 
Čepeľ kosy

Čepeľ kosy:

Kovová časť kosy sa skladá z nasledujúcich častí:

  1. špička,
  2. čepeľ,
  3. ostrie (kovaná časť čepele),
  4. chrbát alebo rebro, ktoré slúži na spevnenie kosy,
  5. päta,
  6. pätica, ktorá slúži na upevnenie kosy k kosisku, a
  7. tŕň, ktorý slúži na ukotvenie kosy k kosisku.
Oselník a osličky

Oselník a brúsne kamene:

Oselník - držiak na brúsne kamene.

Brúsny kameň - brúsny kameň na ostrenie kosákov. Existuje mnoho druhov brúsnych kameňov, ktoré sa líšia hrubosťou. Najkvalitnejšie sú vyrobené z prírodného kameňa, hrubšie sú syntetické.

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: