Základné časti kosy
Základné pojmy používané pri kosení:
- Kosa: Ostrá oceľová čepeľ na ručné kosenie trávy.
- Kosisko: Najčastejšie drevená rukoväť, ku ktorej je pripevnená kosa.
- Ostrenie: Brúsenie čepele kosy počas kosenia pomocou brúsneho kameňa, aby si zachovala ostrosť.
- Kovanie: Kovanie čepele kladivom, aby sa vytvorila tenká a ostrá rezná hrana.
Tieto pojmy sa môžu v rôznych regiónoch a nárečiach líšiť, preto používame názvy, ktoré používame na našej webovej stránke a v našich kurzoch.

Základné časti kosy sú:
- čepeľ
- kosisko
- spodná rukoväť (pravá rukoväť)
- horná rukoväť (ľavá rukoväť)
- objímka (okovička) - slúži na upevnenie čepele k kosisku

Čepeľ kosy:
Kovová časť kosy sa skladá z nasledujúcich častí:
- špička,
- čepeľ,
- ostrie (kovaná časť čepele),
- chrbát alebo rebro, ktoré slúži na spevnenie kosy,
- päta,
- pätica, ktorá slúži na upevnenie kosy k kosisku, a
- tŕň, ktorý slúži na ukotvenie kosy k kosisku.

Oselník a brúsne kamene:
Oselník - držiak na brúsne kamene.
Brúsny kameň - brúsny kameň na ostrenie kosákov. Existuje mnoho druhov brúsnych kameňov, ktoré sa líšia hrubosťou. Najkvalitnejšie sú vyrobené z prírodného kameňa, hrubšie sú syntetické.